Haptonomische begeleiding van ouders en kind tijdens de zwangerschap en na de geboorte
Uitgangspunt van deze begeleiding is dat er al vanaf ongeveer de 20e week, wanneer je als moeder de eerste bewegingen van je kind gaat voelen, het mogelijk is voor zowel de moeder en de vader, een liefdevol contact op te bouwen met je kind.
De haptonomische begeleiding helpt de ouders dit liefdevolle en bevestigende contact met hun kindje tot stand te brengen en te verdiepen. Door dit contact ontstaat er tussen ouders en kind een wederzijdse en hechte band. Hierdoor voelt het kind dat het welkom is.

 

Verder wordt geleerd hoe de vrouw het kind optimaal kan dragen in de schoot en hoe om te gaan met de moeilijke momenten tijdens het geboorteproces. Met name de vader krijgt een actieve en belangrijke taak om zijn vrouw te helpen tijdens de zwangerschap en de geboorte.
Stapsgewijs zullen de verschillende zaken als houding, het opvangen van pijn o.a. tijdens de ontsluitingsfase en het persen aan de orde komen. Hierdoor wordt de ouders geleerd, samen voelend, het geboorteproces van hun kindje te begeleiden.

 

Als het kindje geboren is

 

Na de geboorte vindt het laatste stuk van de begeleiding plaats, zodat het contact wat voor de geboorte is opgebouwd, na de geboorte op dezelfde wijze voortgezet en uitgebreid kan worden. Er zal o.a. geleerd worden hoe je het kind zo kan oppakken, vasthouden en dragen dat het zich veilig en geborgen voelt zonder in zijn vrijheid beknot te worden.

 

Duur van de begeleiding

 

De begeleiding wordt individueel gegeven en duurt 45 minuten per afspraak.
In totaal zijn gemiddeld 5 tot 6 afspraken gebruikelijk.


Lid VVH Reg.nr. 440A Opgenomen in
register GZ-Haptotherapeuten
Lid Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders VHZB
AGB code zorgverlener 90031712 AGB code praktijk 90010638
Kamer van Koophandel nr. 27346628