Haptotherapie is een behandelwijze die gebruik maakt van de inzichten van de haptonomie. Zij is gericht op bewustmaking van gevoelens, de ontwikkeling en het herstel van het "zelf" gevoel. De Haptotherapie geeft informatie over je gevoels- en geestelijk leven, door de aanraking maar ook door kleine oefeningen. Het geeft inzicht in je menselijk bestaan, hoe je in het leven staat en hoe je jezelf hebt ontwikkeld. De therapie helpt je bij het zoeken naar een beter evenwicht in het leven, want door het laten ontstaan of versterken van een zo goed mogelijk basisgevoel van veiligheid, zelfvertrouwen en eigenheid, ontdek je je eigen plaats in de wereld om je heen.

Klachten en gevoelens van onbehagen zijn vaak het gevolg van onze eigen specifieke reactie op gebeurtenissen of situaties in ons leven. Als gevolg van de patronen die je ontwikkeld hebt, kan het contact met de ander en met je omgeving bemoeilijkt zijn. Het gaat er om te ontdekken wie je in wezen bent en wat je bezielt.

 

Wat doet haptotherapie

 

Tijdens de therapie voel je op welk moment je blokkeert of jezelf terughoudt. Eventuele gevoelens die weggestopt zijn komen in de Haptotherapie makkelijker los. Zo leer je de onderliggende gevoelens herkennen, erkennen en verwerken om ze vervolgens een plaats te kunnen geven in je leven. Hierdoor zullen de betreffende gevoelens minder of geheel niet meer storend zijn.

 

Positieve gevolgen van dit bewustwordingsproces kunnen zijn dat je:

  • voelt wanneer je teveel hooi op je vork neemt;
  • je omgeving eerder deelgenoot laat zijn van je gevoelens;
  • moeilijke of nare gevoelens gemakkelijker kunt accepteren;
  • komt tot het nemen van beslissingen of het maken van keuzes die voor jezelf de juiste zijn.

Lid VVH Reg.nr. 440A Opgenomen in
register GZ-Haptotherapeuten
Lid Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders VHZB
AGB code zorgverlener 90031712 AGB code praktijk 90010638
Kamer van Koophandel nr. 27346628