Het woord samengesteld uit de Griekse woorden hapsis en nomos. Hapsis tasten, aanraken en gevoel. Nomos betekent wet of regel. Haptonomie behelst dus de beschrijving van de wetmatigheden omtrent voelen en aanraken in alle menselijke situaties.

 

De betekenis van aanraken

 

Hoewel we allemaal weten dat een kind knuffelen en liefdevol aanraken de basis legt voor een goede emotionele ontwikkeling, raken wij elkaar als volwassenen nog maar zelden op een vanzelfsprekende en vertrouwde manier aan. Terwijl aanraken een heel natuurlijke en basale manier is van menselijk contact. In de haptonomie speelt aanraken een grote rol. Een directe en goede aanraking is een uitnodiging om opnieuw het lichaam te voelen

 

Het belang van gevoelens

 

Vaak negeren wij de gevoelens en de signalen die ons lichaam afgeeft. Dit gebeurt door allerlei oorzaken in het heden maar ook uit het verleden. Hierdoor ga je makkelijker over je grenzen heen en dat kan uiteindelijk leiden tot overbelasting van ons lichaam- en geest. Hierdoor kunnen tevens onduidelijkheid en conflicten ontstaan in je nabije omgeving en in je relaties. Je lichaam kan je door "voelen" veel vertellen over jezelf, over je omgeving en over je relaties met anderen. Wanneer het mogelijk is om de blokkades te voelen, op te heffen en er vervolgens op de juiste wijze op te reageren, ben je in staat om beter om te gaan met de dagelijkse gebeurtenissen en problemen.


Lid VVH Reg.nr. 440A Opgenomen in
register GZ-Haptotherapeuten
Lid Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders VHZB
AGB code zorgverlener 90031712 AGB code praktijk 90010638
Kamer van Koophandel nr. 27346628